Skip to main content

बगीचे से संबंधित शब्‍द - Words Related to Garden



बगीचे से संबंधित शब्‍द - Words Related to Garden



यह भी पढ़े -

  1. शेप एंड कलर मीनिंग इन हिंदी - Colours and Shapes Meaning in Hindi
  2. प्रदूषण और रीसाइक्लिंग के लिए शब्दावली - Vocabulary for Pollution and Recycling


  • Pine tree- पाइन ट्री-
  • Pine cone- पाइन कोन-
  • Sunshade- सनसेड- छाता
  • Gate- गेट- गेट
  • Swing- स्‍वींग- घूमना
  • Slide- स्‍लाइड- खिसकाना
  • Lawnmower- लानमूवर- घास-लावक
  • Glove- ग्‍लोव- दस्‍ताना
  • Secateurs- सेसर- कैंची
  • Flowerpot- फ्लावरपोर्ट- गमला
  • Hose- होस- पाइप
  • Tulip – ट्यूलिप- ट्यूलिप
  • Pansy- पेंसी- बनफूल
  • Bulb- बल्‍व- कंद
  • Daffodil- डैफोडिल- डैफोडिल
  • Sparrow- स्‍पेरो- गौरेया
  • Sunflower- सनफ्लोवर- सूर्यमुखी
  • Daisy- डेजी- गुलबहार
  • Iris- आईरिस- आईरिस
  • Lavender-लैवेंडर- लैवेंडर
  • Cornflower- कार्नफ्लोवर- नीले फूलों वाला जंगली पेड़
  • Swallow- सैलो- पी जाना
  • Poplar tree- पोपलर ट्री- पहाड़ी पीपल का पेड़
  • Flower- फ्लावर- फूल
  • Tree- ट्री- पेड़
  • Ivy- इवय- एक प्रकार की लता
  • Leaf- लीफ- पत्‍ते
  • Fruit- फ्रूट- फल
  • Trunk- ट्रंक- डाली
  • Shoot- शूट- छोड़ना
  • Seed- सीड- बीज
  • Branch- ब्रांच- टहनी
  • Larva- लार्वा- डिम्‍ब
  • Roots- रोट्स- मूल
  • Cactus- कैक्‍टस- कैक्‍टस
  • Blackbird- बिलैकवर्ड- श्‍यामापक्षी
  • Garden fork- गार्डन फार्क-
  • Box- बाक्‍स- बाक्‍स
  • Sprayer- स्‍पायर-
  • Wheelbarrow- व्‍हीलब्रो- एक पहिये की ठेला गाड़ी
  • Rose- रोज- गुलाब
  • Hoe- होइ- कुदाल
  • Rake- रैक- इकठ्ठा करना
  • Parasite- पैरासाइट- परजीवी
  • Lily- लिली- कुमुदिनी
  • Watering can- वाटरईंग कैन- हजारा
  • Fly- फ्लाई- उड़ना
  • Millipede- मिलीपेड- कनखजूरा
  • Ladybird- लेडीवर्ड- सोनपंखी
  • Snail – स्‍नेल- घोंघा
  • Earthworm- अर्थवार्म- केंचुआ
  • Frog- फ्राग- मेढ़क
  • Water lily- वाटर लिली- वाटर लिली
  • Dragonfly- ड्रेगनफ्लाई- ड्रैगन फ्लाई
  • Insect- इन्‍सेक्‍ट- कीड़ा
Tag - 'garden' related words: gardening patio flower, garden related words, Common English Words Related to Gardening, 

Comments

Popular posts from this blog

गाय पर निबंध - The Cow Essay In English

गाय पर निबंध - The Cow Essay In Englishयह भी पढ़े - स्वतंत्रता दिवस पर निबंध - Independence Day Essay In English क्लास रूम से संबंधित शब्‍दों की शब्दावली - vocabulary of words related to class room
The cow is a domestic animal. it is very useful to us. it gives us milk..The cow has a large body. It has four legs, two horns and a long tail. It has two ears. She eats grassIn India, the people worship the cowThe biggest use of a cow is that it gives us milk. Fresh milk is very good for our health.The cow is given "mother's" status in our religion. It is a pious animal.Cow dung also is a good fertilizer, which is generally used in cultivated fields for better growth of crops.butter curd and sweets are mad from cow's milk cow's milk is parfect diet


Tag - English essay on Cow for Students and Children, Essay on Cow English for Class 1, 2, 3, 4 & 5, cow essay in english, essay on the cow in 10 lines, Essay on Cow for Students in English















12 राशियों के नाम अंग्रेजी और हिन्‍दी में - 12 Zodiac Name in Hindi and English

12 राशियों के नाम अंग्रेजी और हिन्‍दी में - 12 Zodiac Name in Hindi and English
Arise - एरीस - मेषTaurus - टोरस - व्रषभGemini - जैमिनी - मिथुनCancer - कैंसर - कर्कLeo- लिओ - सिंहVirgo - वर्गो- कन्याLibra - लिब्रा - तुलाScorpio - स्कोर्पियो - वृश्चिकSagittarius - सजिटेरियस - धनुCapricornus- कैप्रिकॉर्न - मकरAquarius - एक्वेरियस - कुम्भPisces- पाइसेज- मीन
Tag - Names of zodiac signs in hindi languages, zodiac signs in hindi and english, Zodiac Signs Names in Hindi Language, how many zodiac signs are there and what are they called in hindi, List of Horoscope Name in Hindi and English

खेलों के नाम हिंदी और अंग्रेजी में - Names of the sports And Games in Hindi and English

खेलों के नाम हिंदी और अंग्रेजी में - Names of the sports And Games in Hindi and English
Bedminton - बेडमिंटन - बेडमिंटनBall-बॉल - गेंद Boxing-बॉक्सिंग - मुक्केबाजी Board Jump-बोर्ड जम्प - चौड़ी कूद High Jump- हाई जम्प - ऊँची कूद Hide And Seek- हाईड एंड सीक-लुका छिपी Basket Ball-बास्केटबॉल - बास्केटबॉलBilliadrs-बिलियडर्स -रंगीन गेंदों का खेल Athletics-एथलेटिक्स - मल्लाक्रिडा Carrom-कैरम- कैरम का खेल Ches चेस - शतरंग Cricket-क्रिकेट - मैच Hokey-होकी - हॉकी Cycle Race-साइकिल रेस - साइकिल की दौड़ Dice-डाइस - चौपड Discuss Throw- डिस्कस थ्रो - गोला फ़ेंक Football-फुटबॉल - फुटबॉल Horse Race- हॉर्स रेस - घुडदौड़ Golf-गोल्फ - गोल्फ Hunting-हंटिंग - शिकार Jevelin throw-जैवलीन थ्रो - भला फ़ेंक Kite flying- काईट फ्लाइंग - पतंग उड़ाना Long - jump-लॉन्ग जम्प - लम्बी कूद Marbles- मार्बल्स - कंचे का खेल Polo-पोलो - घोड़े पर हॉकी  खेलना Playing cards- प्लेइंग कार्ड्स - ताश का खेल Snake and ladder- स्नेक एंड लैडर - सांप सीसी का खेल Swimming- स्वम्मिंग - तैराकी Top-टॉप-लट्टू Tennis-टेनिस -टेनिस Table Tennis-टे…